ANNONSSTOCKHOLMS  VARJEHANDA

Detta är Videosidan av den regionala webbtidningen Stockholms Varjehanda (SV), som är en fristående, opartisk och privatägd tidning i Stockholms län.

Text och bild där inte annat anges: Mac Lennart Lindskog,
mac.lennart.lindskog@stockholmsvarjehanda.se, mobiltelefon 073 514 66 60.
Denna sida uppdaterades den 2 januari 2020 klockan 18.55.


 

Premiär för 50
år gamla Stock-
holmsfilmen
Riksdags-
mannamordet

Den cirka sex och en halv minuter långa kortfilmen "Riksdagsmannamordet" spelades in i Stockholm under en solig sommardag år 1963.

Den har under de första 50 åren bara visats i privata sammanhang, men kan numera efter att ha digitaliserats visas offentligt här på Stockholms Varjehandas webbplats (se videon i bredspalten till vänster).

Regissör och filmare var den då 20-årige Mac Lennart Lindskog, som bodde i Stockholm men gjorde värnplikten på AUS/S1 i Uppsala.

I filmen medverkar fem lumpar-kompisar (Per Tegnér, Rony Ageby, Ingvar Nordlund, Rolf Lundén och Lars Svenson) samt vännen Peter Arner.

Filmens stora behållning är Stockholmsmiljöerna från 1963.

Filmens handling är ungdomligt enkel och dramatisk:

En riksdagsman med statshemliga papper i dokumentportföljen går ut ur Riksdagshuset. Medan han tittar på vaktparaden som passerar förbi på Norrbro blir han pistolhotad och bortförd i en bil av sovjetiska agenter.

Vid Hötorgscity lyckas riksdags-mannen slå sig fri och fly från bilen. Han jagas springande genom Hötorgscity, förbi Konserthuset, nedför Kungsgatan och fram till Stureplan, där han i en telefonkiosk ringer till en vän om hjälp.

Den sovjetiske agenten hinner dock ikapp, skjuter ihjäl riksdagsmannen i telefonkiosken, rycker åt sig dokumentportföljen och springer därifrån.

Agenten råkar dock i brådskan stöta till en turist och därvid tappa bland annat sitt körkort innan han springer från platsen.

Den vän som riksdagsmannnen ringde till anländer till Stureplan och frågar turisten vad som har hänt. Han får se det tappade körkortet och känner igen den sovjetiske agenten.

De båda männen beger sig till Sovjetunionens ambassad på Villagatan 17 på Östermalm, där de lyckas hindra agenten från att fly in till ambassaden.

Agenten springer i stället över Karlavägen till Humlegården, där han hinns upp av de två männen.

Efter en våldsam kamp med pistol och kniv oskadliggörs agenten och de statshemliga papperen räddas tillbaka i säkra händer.

Om några av skådespelarna i filmen kan i korthet sägas att Per Tegnér (som spelade riksdagsmannen) sedermera blev generaldirektör för den statliga myndigheten Rymdstyrelsen.

Lars Svenson (som spelade turisten) blev sedermera regissör, teaterchef och VD för Helsingborgs Stadsteater.

Peter Arner (som spelade riksdagsmannens vän) blev sedermera professor i medicin vid Institutionen för medicin på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Publicerat: 2 oktober 2013.

 


ANNONS


 

Kommentera innehållet i Stockholms Varjehanda på företagets Facebooksida!

 


ANNONS


 

Smalfilmen "Riksdagsmanna-
mordet" från 1963 visar
gamla Stockholmsmiljöer


VIDEO (6 minuter 34 sekunder kort smalfilm i färg men utan ljud). Denna video är en kortfilm som heter "Riksdagsmannamordet". Den spelades in av ungdomar i 20-årsåldern en strålande vacker sommardag år 1963 i centrala Stockholm. Filmen spelades in med en enkel mekaniskt uppvridbar smalfilmskamera i filmformatet Dubbel-8 i färg men utan ljud. Det intressanta med filmen är inte handlingen utan de gamla välkända miljöerna i Sveriges huvudstad så som de såg ut för mer än 50 år sedan. Man får se Riksdagshuset, Norrbro med vaktparaden, vänstertrafik med gamla bilmodeller, Hötorgscity, Konserthuset, Kungsgatan, Stureplan med telefonkiosk, Sovjetunionens ambassad på Villagatan 17, Karlavägen och Humlegården. Copyright: Mac Lennart Lindskog.

Läs mer om filmen i högerspalten.

Publicerad: 2 oktober 2013. Dessförinnan ej offentligt visad.

 


ANNONS